*

TWITTER | @martingruner

    30.8.10

    Rasisme er noe man gjør

    Oppdatert! Nå med over 200 % mer crazy, se nederst i posten.

    Lorenz Khazaleh har en kort og lesverdig bloggpost på Antropologi.info, der han oppsummerer og lenker til mye av det som har blitt sagt om rasisme de siste par dagene, i kjølvannet av Tybring Gjedde-episoden.

    Han kommer underveis inn på noe som har opptatt meg ganske mye i det siste, nemlig hvordan man skal behandle rasisme som fenomen når man prøver å analysere det. Et sitat fra sosiolog John L. Jackson er særlig verdt å lese:
    Eighteenth- and 19th-century slavemasters were racists, but they weren’t only racist. They were also revolutionaries and humanitarians, adventurers and religionists. To call someone racist isn’t about explanatory exclusivity.

    (...)

    We often imagine ourselves to be looking for racists who are racist 365 days out of the year. To chronicle the several days each week or month or lifetime when they are not demonstrably racist is either (i) to dismiss such fallow periods as exceptions (or mere performance) or (ii) to offer them up as proof that said accusations are false. But it doesn’t make sense to think of racism the way we think of, say, racial identity (as something we conspicuously carry around with us all the time, everywhere we go).
    Selv pleier jeg å si at rasisme ikke er noe man er, det er noe man gjør. Det er en diskurs, altså et sett med språklige vaner, handlinger, tenkemåter, forståelsesformer — som man til tider deltar i, og til tider ikke gjør. Aspekter ved de flestes handlinger — også mine — er rasistiske. Spørsmålet er i hvor stor eller hvor liten grad man klarer å velge vekk å delta i rasistiske diskurser. Og i hvor stor og hvor liten grad man er i stand til å unngå å la disse irrasjonelle innslagene i vårt politiske liv få makt over våre institusjoner og samfunnsformen vår.

    Jeg tror dette skiftet, fra å tenke at rasisme er noe man er til noe man gjør kan være produktivt både personlig og for offentligheten, for det vil gjøre det lettere å analysere når noen mennesker deltar i den diskursen uten at man derved utdefinerer dem fra den politiske sfæren. Jeg forestiller meg også at det vil gjøre det lettere å forlate diskursen, siden den ikke lenger blir bundet tett opp til identitet. Ellers er det lett for at det skjer en kognitiv kortslutning av typen: "Jeg er jo ikke rasist, rasist er jo noe som innebærer at man er Adolf Hitler eller medlem av KKK, så da er det ok at jeg synes muslimer/somaliere/sigøynere/innvandrere kommer her og tar våre skattepenger og voldtar våre kvinner, for siden dette ikke er en rasistisk tankegang (jeg er jo ikke rasist, siden jeg ikke er ond) må det være en ikke-rasistisk tankegang."

    *


    Et annet viktig spørsmål Khazaleh tar opp er hva som forårsaker rasismen. Jeg tror han har helt rett i at det er en reaksjon på modernitet og den brå omveltningen i kulturens basis og overbygning den medfører. Rasjonaliseringen av den irrasjonelle impulsen det er å definere seg en inngruppe (norske verdier) og en utgruppe (islam) er det jeg tenker på som rasismens konkrete uttrykk i kulturen. Den konkrete, politiske, sosiale og fysiske utdefineringen av minoriteter er det jeg tenker på som rasismens skadevirkninger og resultater.

    I videoen under ser vi både utdefineringen og dets kulturelle uttrykk i spill i den nakneste og mest brutale formen jeg har sett på lenge. Det er en valgkampfilm for Sverigedemokratarna, og hvis det er noen tvil om at skandinavisk høyrepopulisme er rasistisk, etter Tybring Gjedde og Dansk folkepartis herjinger, så tror jeg at denne videoen fjerner den tvilen:



    Zygmunt Bauman beskriver "rasismens filosofiske vesen" som at mennesket blir til før det handler. Altså at man allerede før man har tatt egne valg er definert, av sitt kroppslige opphav. Jeg vet ikke om jeg synes det er den beste definisjonen, men hvis det er én god definisjon av rasisme blant flere, så ser vi her i denne videoen rasismen i sitt vesen: Muslimske barn, vist som en flåte av barnevogner dyttet fram av en demonisert og ansiktsløs, burkakledd masse stjeler pengene fra den slitne, etnisk svenske pensjonisten. Allerede før de tar valg, er muslimene et problem, allerede i barnevognen. Terror babies.

    Innvandrerne og muslimene utkrystalliseres som Den Andre. Som noe radikalt annet, noe som truer og er uforståelig, og som konkurrerer med noe annet og bedre. Denne måten å formulere problemer på, som vi i Norge i sommer har sett eksemplifisert i at debatten har hardnet til, som i Ola Borten Moes kultursjåvinistiske appell til "norske verdier" der han definerte vekk hele den arabiske kulturen og Tybring Gjeddes "kulturquislinger" og andre eksempler. Dette i tillegg til mer strukturelle problemer, som ble synliggjort av Ny Tid av at hetsende nettkommentarer om muslimer gis høyere toleranse enn om jøder og kristne i nettaviser.

    Diskurser kjennetegnes ved at de setter verdiene for debatten, og definerer problemer og løsninger på en så "dyp" måte at vi ikke ser at de finnes. (Vi på den elitistiske venstresiden bruker ordet "hegemoni" om dette).

    Dersom vi tror at denne diskursen, den begrepsverdenen som vi ser synliggjort i videoen over, ikke ligger under i mye av den skandinaviske innvandringsdebatten så tar vi feil. Den ligger som en dypstruktur, som diskursen som muliggjør at diskusjonen har de premissene den har. Diskusjonen slutter dermed å bli en politisk debatt, og blir en rasjonalisering av følelser, og eksklusjon av minoriteter.

    *


    Og bare for å holde dere oppdatert på utviklingen i tidsånden siden sist, så har jeg idag, ansport av Olav Elgvin sjekket ut Nettavisens kommentarfelt. Det var skikkelig oppløftende, dere!
    Snakk om kjøtthue...konvertere til islam,jævla landsforæder er det denne typen er
    dra ned til saudi-arabia du Per,der vil du like deg vet du.
    Her vil vi ikke ha deg.Ikke noe mere en dine fanatiske trosfeller.

    (...)

    Flott og gjennomtenkt tiltak av KrF!

    Nå går det bare noen uker så har disse gærne muslimene tatt over partiet deres, og Høybråten må skifte fornavn til Mohammed! Spiller forsåvidt ikke så stor rolle at disse fisefine bedremenneskene i KrF mister partiet sitt, men makan til invitasjon til Krekar-gjengen skal du lete lenge etter!

    (...)


    Alle de som hater muslimer klapper nå. Klapp klapp.

    [32 som liker denne i skrivende stund.]

    (...)

    Fy f... for en gjeng med sopphoder som regjerer i Kristelig Suppeparti. Sperregrense på 15 % NÅ!

    (...)

    [Og så må vi vel også for ordens skyld ta med denne:]


    Sier litt om kunnskapen du har om Islam. Det er idioter som deg som tror de kan no, men som likevell ikke kan en dritt. Og hvordan kan kristendommen være en eldre versjon av islam, når det første menneske var muslim? Profenten Mohamed kom senere enn Jesus, som levde da kristendommen ble gunnlagt. Men det Mohammed kom med var ikke en ny religion, men i sin endelige form, og den siste Boka, The Holy Quran! ta en titt i den du. Den er ufeilbar, og har ikke en eneste gramatikkfeil.


    (...)


    KrF vil samle oss til ett Norvegia. Yndet sted for mus-limer. Nå ser vi hvor langt islamiseringen av det norske samfunn har kommet når en muslim melder seg inn i KrF. Det neste blir vel statsmoskée .

    (osv osv)

    Labels: , , , , ,

    27.8.10

    Litervis med rykende fersk crazy

    Har vært ute og tatt litt tempen på tidsånden. Den er tilsynelatende brun, men jeg håper det bare er fordi jeg tar temperaturen med et gammeldags termometer. Dagbladet.nos artikler idag om diskusjonen mellom Nazneen Khan-Østrem og Per Edgar Kokkvold har ført til en serie med rasistiske kommentarer, som tilsynelatende ikke blir slettet. (Pluss noe speise greier om frimurere.)

    Ellers idag ble det i Ny tid klart at islamfiendtlige artikler ikke slettes med samme aggresjonsnivå som hets av kristne og jøder (se oppsummering hos Journalisten). Muslimer har fortsatt ikke det samme kravet på beskyttelse som alle andre, ser det ut til.

    Aftenposten.no og VG.no er eller faktisk relativt fri for eksplisitt rasisme, såvidt jeg kan se, rent bortsett fra Tybring-Gjeddes utspill, da. Men jeg skjønner ikke hvorfor ikke Dagbladet modererer forumene sine mer aggressivt. Et utvalg fra Dagbladet følger, og jeg setter et stort, kollektivt [sic.] rundt det hele:

    Når jeg ser hvor mange som støtter Kokkvold forstår man hvor lett folk er lett å styre og forme. Frimureren Kokkvold har dere i lommen, dere sauer.

    *

    Fru; Khan-Østrem ?

    Kan ikke du heller reise dit du egentlig kom fra . la oss ha Norge som det landet det alltid har vært de siste 50 år . Fritt , humant stolt .

    Ditt angrep på Kokkvold burde vært anmeldt som æreskrenkelse .

    Du viser ditt sanne jeg , en person full av hat for ytringsfrihet , ærlighet og frihet .

    God reise .

    *

    Med sine holdninger viser Nazneen Khan-Østrem nok en gang hvor vanskelig det er for muslimer å integerere seg i europeiske samfunn og adoptere europeiske verdier. Og når hun skriver som hun gjør og går til angrep på forsvarere av ytringsfriheten, forsterker hun det hun selv kaller "fordommer" - men som hun nå demonstrerer kun er en konstatering av fakta.

    *

    Heia Khan-Østrem!

    Vi trenger muslimske settlere for å forklare oss hva norsk ytringsfrihet er!

    *

    Islam = Vold og aggresjon

    ...Og Dagbladet løper Islams ærend...

    *

    Med en innstilling som dette , er det all grunn til å syntes synd på alle muslimer . Om mulig kan vi kanskje si at Fru`s Khan-Østrem hatse angrep på Kokkvold , er alle muslimers mening . I såfall er det særs farlig for fremtiden til demokrati og frihet i Norge . Man kan nærmest si at Tybring -Gjedde har rett i sitt innlegg i Aftenposten igår .

    " Og hvor synes han de mange etnisk norske, som ikke er enige i de grensene ytringsfriheten har i dag, skal gjøre av seg? " Spør Fru; Khan-Østrem . Etnisk norske er dem som har norsk blod i sine årer . Innvandrere som kommer hit er ikke etniske . En med pakistansk opprinnelse , ublandet med en etnisk nordmann kan aldri bli etnisk norsk . Han/hun vil for alltid være etnisk pakistansk . Men muslimer som er statsborgere , hvor de skal reise ? Dit hvor din mening om at kritikk og ytringsfrihet av islam holdes nede . Dit hvor ytringsfrihet , menneskerettigheteren og all kritikk av islam eller dens troende ikke er lov .

    Og de landene er det mange nok å velge i .

    Muslimer som ønsker å bo i Norge får hversegod å innrette seg etter norsk lov . Kanskje det er på tide å innse at islam ikke har andre rettigheter enn andre relgioner , og vil heller aldri få det .

    Før det skjer , har vi full borgerkrig .

    *

    Jeg er ikke overrasket, da Kokkvold er en norsk frimurer. Frimurerne har nått okkupert viktige possisjoner i samfunnet, som presse, næringsliv, helse, politikk og domstoler. Du finner frimurere som direktører i store selskaper, leger, journalister, advokater og dommere. Denne Kokkvold har en klar agenda, mot Islam. Dette er også agendaen for den internasjonale FREEMANSONS. De vil motarbeide Gud, enten gjennom Kristendom eller Islam med løgn, manipulasjon eller direkte konflikter som i Afganistan etc. Det er bare å søke denne informasjonen selv, for du skal ikke tro alt en skriver. Undersøk og forsk på ting så ser du sammenhengen.

    *

    Islam er ikke komptabel med norsk lov , nordmenn eller demokratiet . Ei heller med integrering , fordi koranen sier i sura; 5:51 " ”Ta ikke jøder eller kristne som Auliya (venner, beskyttere, hjelpere). For de er Auliya med hverandre. Og de blant dere som er Auliya (venner) med dem, blir også en av dem.”

    Dette sier alt om rasisme fra dere muslimer . dere opphøyer dere selv som om det var nazismens innhold vi hørte om igjen . Dette er helt likt raselovene i nazi-Tyskland .

    Så et hvert angrep på kritikkere av islam fra en muslim , er rasisme .

    *

    Labels: , , , ,

    23.8.10

    The Face of American Exceptionalism

    A recent document in the anti-Wikileaks huff-and-puff of the US media has struck me as being more telling than it seems. After the Assange rape allegations, I reread Marc Thiessen's piece on Wikileaks, and it repays close reading.

    It's a piece of quite unbearable jingoism. In many ways a stark document of American unilateralism and imperialism. It's most striking to me how there is a hint of real desperation in Thiessen's voice. He is viscerally aware of the unsustainability of his ideology – Thiessen has come out as one of the most vocal pro-torture voices after his time as a in the Bush administration – but masks that knowledge with we need to just go in there and take those guys out-rhetoric. In the I-read-stupid-things-so-you-don't-have-to-department, let me snip some highlights from it. Pardon me for quoting at length, but I find this document revealing. Note particularly the fetishistic detail in how exactly the US is going to get power over Assange:
    Assange is a non-U.S. citizen operating outside the territory of the United States. This means the government has a wide range of options for dealing with him. It can employ not only law enforcement but also intelligence and military assets to bring Assange to justice and put his criminal syndicate out of business.

    The first step is for the Justice Department to indict Assange. Such an indictment could be sealed to prevent him from knowing that the United States is seeking his arrest. The United States should then work with its international law enforcement partners to apprehend and extradite him.

    Assange seems to believe, incorrectly, that he is immune to arrest so long as he stays outside the United States. (...)The United States should make clear that it will not tolerate any country -- and particularly NATO allies such as Belgium and Iceland -- providing safe haven for criminals who put the lives of NATO forces at risk.

    (...) With appropriate diplomatic pressure, these governments may cooperate in bringing Assange to justice. But if they refuse, the United States can arrest Assange on their territory without their knowledge or approval.

    (...)

    This memorandum declares that "the FBI may use its statutory authority to investigate and arrest individuals for violating United States law, even if the FBI's actions contravene customary international law" and that an "arrest that is inconsistent with international or foreign law does not violate the Fourth Amendment." In other words, we do not need permission to apprehend Assange or his co-conspirators anywhere in the world.

    Arresting Assange would be a major blow to his organization. But taking him off the streets is not enough; we must also recover the documents he unlawfully possesses and disable the system he has built to illegally disseminate classified information.

    This should be done, ideally, through international law enforcement cooperation. But if such cooperation is not forthcoming, the United States can and should act alone. Assange recently boasted that he has created "an uncensorable system for untraceable mass document leaking." I am sure this elicited guffaws at the National Security Agency. The United States has the capability and the authority to monitor his communications and disrupt his operations.

    (...)

    With the stroke of his pen*, the president can authorize USCYBERCOM to protect American and allied forces by eliminating WikiLeaks' ability to disseminate classified information that puts their lives at risk.

    WikiLeaks represents a clear and present danger to the national security of the United States. If left unmolested, Assange will become even bolder and inspire others to imitate his example. (...)

    [my emphasis, MGL]
    I'm particularly interested in who "authorises" the US to violate international law. I also think it's swell to know that we can abduct US citizens if we happen to think they're doing something bad.

    But most striking of all is the mode of thinking this document reveals. Thiessen was a Bush-era insider who probably demonstrates here, for us, the reigning ideas of the Bush administration's security paradigm. I'm appalled that part of this way of thinking now survives in the Obama administration.

    And can I just note, in passing, how profoundly stupid for the Swedish newspaper Expressen to print rape allegations against a man whom the CIA has a now explicit agenda towards discrediting?
    *


    Update:
    Glenn Greenwald's comments on WikiLeaks' critics today, is informative about actual US law on this, and considers the mindset of the more rabid critics:
    Just consider the mindset implicit in this belief that they "broke U.S. law": once the Pentagon decrees that something is secret, not only American citizens — but every human being on the planet — is thereby barred from talking about or disclosing it, upon pain of being declared a criminal. What is the possible source of that asserted authority? Just contemplate the imperial authoritarianism required to believe that.

    Put another way, the insistence that WikiLeaks editors are "criminal" by virtue of their disobedience of Pentagon secrecy orders -- even though they're not American citizens and are not physically present in the U.S. -- appears driven by the belief that the U.S. Government has the right to extend its authority to the entire world, and that there are few worse crimes than challenging or subverting its power.
    * Paging mr. Entendre, Mr. Double Entendre.

    3.8.10

    Sic semper tyrannis

    I knew I was going to have some major issues with the Obama presidency. Foreign policy, for instance looked really bad, and turned out worse (illegal bombing forays creating popular anger in The Most Unstable Nuclear Power In The World, killing hundreds of civilians? Seriously? That's your strategy to secure the USA? And don't even get me started on Israel.) I also figured his economic policy was going to be business as usual. But I never really thought that the collapse of civil rights in the US was going to be an issue. How could things get worse?

    Barack Obama is a trained constitutional scholar. You would think that he would be quick to restore the US constitutional and civil rights that the Bush administration demolished over the past decade. And surely he would dismantle what Lawrence Lessig has called the "unitary überexecutive", where the President's office holds power over life and death. But no, he has done none of these things. There have been disappointingly few reversals, and even several issues where things have deteriorated. He has retained the excessive and unchecked power of the Bush administration, instead of taking his George Washington moment and relinquishing it. And he has insisted on not prosecuting the former administration for its many, many crimes. The man to read about all this is blogger and lawyer Glenn Greenwald, who has been taking the Obama administration to town over these issues.

    But I think I had some vague sense of, hmm, Hope for Change, deep down, still. But now? Not so much, no. Two weeks ago, the Obama administration's Treasury Department slapped a Global Terrorist label on a man named Anwar al-Awlaki. He's a US citizen, living overseas, probably in Yemen. Now, in all likelihood, the man is bad news. He's apparently a fundamentalist radical muslim cleric. But that's not really an issue here. This is: The Obama administration has revealed that he is on an assasination list. Obama has, in effect, ordered a US citizen killed without due process, on some dreamed-up neverending battlefield in a neverending war, in which he is apparently a military player. The global terrorist label of the Treasury Dept. makes it a criminal offence to do any kind of business with him — including representing him as a lawyer. This means that al-Anwaki is specifically barred from challenging his kill on sight-order legally.

    So the Obama administration is ordering a citizen killed arbitrarily, without due process, with no checks and balances, with no representation, and preventing any legal challenges to that completely crazy concentration of power. That's not something you can do in a democracy. Unchecked and arbitrary power over the life of your subjects is, in fact, the definition of tyranny. Thus, always, to tyrants.

    My concern now, extrapolated from this case, is that Obama will keep the political and civil structures in place that preclude change. He was possibly the last hope for a transformative US presidency, but given how he consistently refuses to rethink the distribution of power and rights of opposition, exemplified here in the US's security policy, I'm afraid that this thinking represents his action plans on the domestic front as well. If that happens, then halfway into president Palin's first term, we'll look back on arbitrary extrajudicial assasinations as the good old days.

    *


    Update: And while I'm busy recommending Glenn Greenwald's writing, this post is very readable, building on the recent exposure by the Washington Post of the secret intelligence bureaucracy in the USA, and the evaporation of internet privacy.

    From the introduction to the Washington Post piece:
    These are some of the findings of a two-year investigation by The Washington Post that discovered what amounts to an alternative geography of the United States, a Top Secret America hidden from public view and lacking in thorough oversight.

    Labels: , , , , ,