*

7.9.11

VG: Takket NEI til JOURNALISTIKK

Se de sjokkerende tallene! 

VG har en ny, spennende oppfølgerartikkel om SVs buss, som visstnok er en utslippsversting. Dette er litt som den sjokkerende nyheten om at Al Gore tok fly når han reiste rundt og holdt foredrag (som nærmest egenhendig skapte en global diskusjon rundt klima i årene 2006-2007). For en hykler! Skulle liksom hans andre, nobelprisvinnende aktiviteter kompensere for det?

Det er egentlig helt utrolig at man må forklare voksne mennesker hvorfor man ikke bør drive med denne typen distraksjoner i en valgkamp, men det må man visst. To poenger:

1. SV, som Gore, prøver å gjøre noe med klimakrisen. På samme måte som det ikke er nyhetsverdig om Frps team kjører i en Think og er mot alt dette miljøgreiene er det ikke nyhetsverdig om SV kjører buss. Bemerkelsesverdig, kanskje, men det er politikken som er relevant. Særlig i en valgkamp. Dette er ikke tiden for billige poenger og morsomme oppslag.

VGs samfunnsoppgave er faktisk ikke å selge aviser – hvilket er bra, for de er ikke særlig gode til det – det er å fortelle oss hva vi trenger å vite, helst på en morsom og underholdende og skarpt vinklet måte.  Når de distraherer valgkampen på denne måten oppfyller de ikke sitt oppdrag. De avleder oppmerksomhet fra viktige politiske forskjeller og over på noe uviktig.

2. Siden vi snakker om liv og lære, hva er egentlig VGs rulleblad på utslipp? Såvidt jeg kan se ut fra Retriever (søk på byluft oslo, oslo luft og oslo utslipp) har de skrevet temmelig nøyaktig tre saker på dette de siste to årene. Hvis de synes utslipp er så jævla viktige at de skal på forsiden, så kunne de jo skrive litt om det? Jeg ville foreslå den følgende leveregel neste gang du må velge mellom gravesak på byluften i Oslo og morsom sak om en politiker som i et visst lys kan sies ikke helt å leve som hun lærer. Her er den: Hvilke av disse to fenomener tar faktisk liv og forårsaker stor menneskelig lidelse? Den dårlige byluften i Oslo tar liv. Det vet jeg fordi jeg leste det i VG. I en NTB-melding. Tar Kristin Halvorsen i en buss liv? Kun hvis man lar henne kjøre når Dagsnytt Atten er på radioen. Og hun prøver ellers å sørge for at sånne busser blir ulønnsomme, ikke sant? Hvorfor følges den saken som tar liv opp, men blir avspist med NTB? Folk dør jo liksom litt unødvendig, kunne man jo si, da. Det er jo litt sånn nyhetsverdig. Og imellom tiden er det noen som driver med heftige utslipp av varm luft. Og det er jammen ikke SV.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home