*

12.6.05

To tiltrengte begreper lanseres

Det er et edelt prosjekt å identifisere de delene av vår verden som ennå ikke har språklig dekning, og å trø til med begreper der det trengs. Et pionerprosjekt i så måte var Douglas Adams´The Meaning of Liff som alle burde lese.

På vei til middag hos min gode venninne Lena G. igår, slo det meg plutselig, idet jeg gikk over Torgallmenningen, at et slikt begrep vi en gang hamret ut i felleskap kan overføres til et annet sårt tiltrengt felt. Siden ingen av disse begreper har blitt offentliggjort, er vel dette en glimrende anledning til å offentliggjøre begge.

1) (Det første, opprinnelige begrepet): Omnipresent pan-skandinavisk dramatisk aktør.

Dette begrepet beskriver de skuespillere som, uavhengig av nasjonalitet, er med i absolutt alle filmer som produseres i Skandinavia. Typiske eksempler på omnipresente pan-skandinaviske dramatiske aktører er Maria Bonnevie, Kim Bodnia og Mikael Persbrandt. Hadde Kristoffer Joner ikke hatet å reise hadde han uten tvil også vært en slik. En grand slam i så måte er f.eks. Øyenstikker, som har alle tre i hovedroller.

2) Det nye begrepet, som jeg kom på da jeg så en liten trupp med Omnipresente pan-europeiske peruvianske pan-fløytister.

Dette begrepet beskriver de infernalske grupper med latinamerikanske musikanter som er å se på hvert eneste gatehjørne i Europa om sommeren, og som i etno-kitsche liksom-indianske drakter spiller generisk world-muzak på panfløyte med en billig rytmeboks.

Så det. That should clear up a few things around here. Andre begreper som bør lanseres? Bruk kommentarspalten.

11 Comments:

Blogger Susanne said...

He he, har du læst Pedros tekst i Vagant om Inger Elisabeth Hansen? Han er inde på noget af det samme. I New York spiller de bare et BÅND med panfløjtemusik som de så liksom-spiller til, uden egentlig noget ønske om at skjule i hvilken grad de faker. Erm, performer de da deres fakede etniske identitat med mulitetnisk stolthed, er det dét som er pointen? Faen, har de læst Judith Butler eller hvad?

June 12, 2005 7:44 pm  
Blogger MGL said...

Desværre kom jeg aldrig så langt med det sidste nr af Vagant. Ooh. Iscenesættelse på metaplanet. En slu kommentar til frarøvingen af "genuin" identitet. Findes transcendentale identiteter i det hele bla bla bla?

(Jeg har svært ved at tænke, fordi jeg får også ondt i hodet af Jørgen Sandemose et al. Hvorfor er alle så hidsige på postmodernismen for tiden?)

June 13, 2005 2:04 am  
Blogger Susanne said...

Vindmøller.

June 13, 2005 10:30 am  
Anonymous S said...

Hin dagen såg eg nokre indianarar, ikkje peruvianske, snarare Sioux eller noko slikt, på Torgalmenningen. Dei var i full fjørpryd og drakter og spelte trommer og fløyte. Dei sang den gamle indianske hymna "Eg ofrar min etniske genuinitet på mammons alter, hokahey, hokahey" til eit playback av Enigma, eller noko som likna. Det var sjølvsagt veldig stygt.

June 13, 2005 1:16 pm  
Blogger MGL said...

Det var akkurat dem jeg så selv! Men jeg er rimelig sikker på at de var kledd som nordamerikanske indianere, mens de selv kom fra søramerika.

(Og jeg tror også jeg hørte den låten, forresten)

June 13, 2005 1:23 pm  
Blogger Ragnfrid Trohaug said...

Jeg kaster meg inn i etnodebatten, identitetslureriet er kraftig avslørt: Jeg la også merke til disharmonien mellom boliviansk/peruviansk utseende (Inka), samt Nord-Amerikansk fjærpryd og tilstedeværelsen av panfløyter, og tenkte at de må ha glemt, eller ikke fått med seg at a) alle norske barn, særlig gutter, født i seksti- og syttiåra har forlest seg på bøker om Nord-Amerikanske indianere b) alle unge voksne, særlig jenter, har vært på dannelsesreise i Andesfjellene. Siden jeg tilhører begge kategorier, kan jeg slå fast at disse på Torgallmenningen burde ha fått inndratt fjærpryden og panfløytene, med anklage om å ha forsøkt å villede sitt publikum. Deler av publikummet har dessuten forlest seg på postkolonial teori, og går dermed ikke på limpinnen.
Jeg kan legge til at, ja, det vrimler av panfløytespillende unge menn på turistifiserte steder Peru, gjerne rett over tallerkenen når man skal spise.

June 14, 2005 8:54 pm  
Anonymous S said...

Kanskje det er dei same indianararne som blei kasta ut av Torgalmenningen ifjor, i forkledning! Smart!

June 15, 2005 2:56 pm  
Blogger Det Polemiske Jeg said...

Forbanna etnosentrister! Les litt Anders Johansen og gå hem med de buksene der. Kanskje de er der for å føkke med det kjipe "genuine" bildet poncho-Åshild har av Latin Amerika, kanskje de er ekte postmodernister? Har dere tenkt på det, hæh?

June 17, 2005 11:08 am  
Blogger MGL said...

Får dere ikke Klassekampen i California? Postmodernismen fører til totalitære samfunn. Tell all your friends.

June 17, 2005 2:03 pm  
Blogger Det Polemiske Jeg said...

Ikke så mye klassekamp her borte i noen form. Et lite hint av en klassekrangel, men det er bare fordi mexicanerne er så misunnelig på oss som har svømmebasseng. Jeg bor her

June 17, 2005 6:06 pm  
Blogger Susanne said...

This comment has been removed by a blog administrator.

June 17, 2005 7:30 pm  

Post a Comment

<< Home