*

13.1.06

"Ny skriftkultur"

Det er interessant å se at blogger har begynt å bli tatt på alvor i norske media. Denne artikkelen i Aftenpoften har den rimelig dramatiske, men dog helt korrekte overskriften "Bloggen - en ny skriftkultur." Det er vel kanskje den samme tanken som ligger i sentrum for masteroppgaven min. Artikkelen forteller oss desverre ikke noe nytt, men det er interessant å se hvordan tonen har forandret seg fra "Månedens trend er BLOGGING - Skriv om ditt sexliv og din tenåringsangst og LEGG DET UT PÅ NETTET! VG AVSLØRER: Folk legger ut INTIME DETALJER om seg selv. PIKANTE SEX-AVSLØRINGER PÅ NETTET!" etc., til nå:
Forfatter og blogger Cory Doctorow sier det slik: "Vi trenger samtalen. Innen omtrent alle felt av kulturlivet ser vi nå suksesshistorier som har sitt utspring i kunstnere som deltar i en eller annen form for samtale med sitt publikum." Fremveksten av den konverserende kunsteren er, liksom bloggbølgen selv, vel så mye et resultat av sosiologi som av teknologi. Et krav om mer interaksjon med avsender er det vi får når millioner av høyt utdannede mennesker får tilgang til medier som går begge veier.

(...)

Selv om boklesingen har holdt seg stabil i Norge de senere årene, vil det være naivt, ja, rent ut sagt uansvarlig, å gå ut fra at vi ikke kommer til å oppleve en migrasjon av lesere fra papir til blogger og andre tekstbaserte nettmedier i årene fremover. Det har allerede skjedd med avisbransjen.

Forskjellen er at mediene aksepterte at forandringene ville komme, og sørget for å ha alternativet klart da de kom. Det gjør ikke norsk bokbransje.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Overgang fra bok til blogger, hva faen skal det bety? At alt alltid er like bra alltid uansett, selv om man hopper fra Goethe til studentblogger?

January 13, 2006 3:10 pm  
Blogger mrtn said...

Ja, selvsagt. Absolutt alt er like bra alltid uansett. Det er derfor vi som blogger tenker at f.eks. Hitler, Stalin og Pol Pot er svært undervurderte tenkere og politikere. Og at Morgan Kane-bøkene er stor litteratur.

Det vi overhodet *ikke* mener, er at god skriving dukker opp i så mange forskjellige fora. Vi mener heller ikke at bloggen som form kan frembringe nye og alternative skriftstemmer, som ikke har hatt like stor tilgang på offentligheten før. Ei heller at nye publiseringsmetoder frembringer nye skriftkulturer som skriver på nye og annerledes måter.

Og siden vi tenker at alt er like bra alltid uansett, så tenker vi ikke at det å sammenligne Goethes skrivemåte og vår skrivemåte er som å sammenligne epler og appelsiner. Det er samme skiten, tenker vi. Vi er like bra som Goethe, og lik ham på alle måter, tenker vi. Vi skriver jo alle på nøyaktig samme måte, etter nøyaktig samme kvalitetskriterier, til nøyaktig den samme offentligheten, under kvalitetsmessig helt like produksjonsforhold. Jeg mener, folk la jo inn syrlige kommentarer i margen til Faust, gjorde de ikke?

January 13, 2006 3:30 pm  
Anonymous Anonymous said...

Lunken ironi dekker over iskaldt forfall. En bok er mer verdt enn et universitet, slik en demokratisk tanke er mer verdt enn 4,5 millioner norske blogger.

January 13, 2006 5:15 pm  
Blogger mrtn said...

Lunken ironi dekker over iskald forfall slik syrlige oppstøt dekker over sukkersøte ideer. Om en bok er mer verdt enn et universitet, kommer vel helt an på boken, jmf. din forrige kommentar om relativisme. Jeg tror f.eks. ikke jeg ville byttet bort UiB for samlede Morgan Kane. Og det du sier om tenkende demokrati høres diktatorisk ut. Du ville kanskje heller hatt et demokrati uten all denne plagsomme meningsytringen? Blogging er mer demokratisk enn boken, tanken er mer demokratisk enn bloggen, talen er mer demokratisk enn tanken (for å si det litt georgsk).

January 13, 2006 5:27 pm  
Blogger Mikkel said...

En demokratisk tanke. Hallo i luken.

Morsomt hvordan de som ikke tør skrive navnet sitt altid har de sterkeste meninger. Bloggens toalettskriblere.

January 14, 2006 1:22 pm  

Post a Comment

<< Home