*

30.12.08

Khateeb om Palestina

Line Khateeb sier som vanlig kloke ting om Palestina og Israel i denne Dagsnytt Atten-sendingen (et par minutter inn). Hun har flere gode og velformulerte poenger, bl.a. at Qassam-rakettene ikke har stor støtte i folket, at det teknologiske overtaket og disproporsjonaliten gjør at man ikke kan sammenligne størrelsene, og hun har en god formulering om at man ikke kan stille samme krav til et okkupert folk som til en vanlig nasjon.

Legg forresten merke til Steinfeldts spørsmålformulering om at Israel "må svare" på rakettangrepene. Jeg synes det er en interessant formulering som dukker opp igjen og igjen. Israel må svare. Israel må svare.

Ja, selvsagt må Israel svare, men det Israel først og fremst må gjøre, er jo å stanse angrepene på best mulig måte. Hva er det som sier at tilsvaret skal være militært? Finnes det virkelig noen som tror at Israel har færre fiender idag enn de hadde for fem dager siden?

Tilsvaret til rakettangrepene bør være rasjonelle. Det bør være det som sikrer den langsiktige geopolitiske og militære sikkerheten til Israel. Ingenting annet. Derfor er det korrekte svaret å iverksette forhandlinger mens de ennå har tid, før demografien framtvinger en konflikt de ikke kan vinne, med et Hamas som ikke lenger har noen moderate krefter igjen inne i seg. Denne hensynsløse og kriminelle bombingen av Gaza graver bare en grav for staten Israel.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home