*

4.1.09

Livni lyger

Klassekampen har et veldig bra intervju i sin lørdagsutgave med Mads Gilbert, en norsk lege og Palestina-aktivist som driver med nødhjelp i Gaza. Det er verdt å lese, om ikke annet så for å bryte med de barbariske uttalelsene til Tzipi Livni til Haaretz:

Livni said "there is no humanitarian crisis in the Strip, and therefore there is no need for a humanitarian truce."

In her remarks to reporters, Livni said Israel had been careful to protect the civilian population and had kept the humanitarian situation in Gaza "completely as it should be".
Kontraster denne åpenbare løgnen med Gilberts situasjonsbeskrivelse:

Gilbert er sjokkert over uttalelser fra Israels utenriksminister Tzipi Livni om at det ikke er noen humanitær krise i Gaza.

- Det er tydelig at Livni ikke har sett de som vi ser. Det som foregår i Gaza, er en menneskeskapt humanitær katastrofe. Halvannen million mennesker er sperret inne på et lite område, uten fluktmuligheter. De er nesten uten inntekter, strøm, mat og medisiner, og har ingen beskyttelse. For første gang på våre reiser i området, har Erik og jeg sett folk i matkøer. Dette er det nærmeste vi kommer Warszawa-gettoen. Når Israels regjering sier at dette ikke er en humanitær krise, er deres historiske hukommelse særdeles kort.

- Israel hevder at Hamas hindrer distribusjon av humanitære hjelpesendinger?

- Dette stemmer etter det vi får vite overhodet ikke. Israel sprer nå så mange løgner om konflikten og forholdene i Gaza at det nesten ikke er til å tro. Problemet her er ikke Hamas, men den israelske okkupasjonen og en lammende blokade, som blant annet har tvunget helsevesenet i kne også før de siste, dramatiske krigshandlingene. Blant de mindre synlige konsekvensene er at behandlingstilbudet for vanlige sykdommer og skader i en utsatt befolkning på halvannen million, praktisk talt er lik null.

100 mot en


- Jens Stoltenberg gikk i sin nyttårstale langt i å sidestille Hamas’ raketter og Israels flyangrep, og dette preger mange vestlige reaksjoner. Hvordan oppfattes dette i Gaza?

- Det er fullstendig absurd å framstille dette som en symmetrisk konflikt med delt ansvar. Det er en vanlig oppfatning blant lokalpolitikere og andre i Gaza om at disse nålestikkangrepene mot Israel bør innstilles, men det er ute av alle proporsjoner å sammenlikne dette med Israels militæraksjon. Til nå er tre israelere drept, og mer enn 400 palestinere. Det går altså mer enn 100 palestinske liv på ett israelsk. Vi vet av rik erfaring at alle palestinske ledere blir behandlet som terrorister av israelerne. Dette skjedde også da tusenvis av sivile ble drept i Israels kamp mot PLO og Yassir Arafat på åttitallet.

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home