*

4.7.08

Ap-streker

Gårsdagens tekst fra Klassekampen. Tror at det er skjedd noe rart med linjeskiftene, men men.

VI HAVNA PÅ...

... Trond Giskes sommerferie-pressekonferanse på utestedet Stratos. Stratos ligger i øverste etasje i det som en gang var Oslos operahus i folketeateret på Youngstorget. Nå er det politikken som er folketeateret, og konferansen er innendørs i solsteiken, for det blåser på toppene.

Giske bestikker journalistene med is og jordbær, men det er for tidlig på dagen for den slags for Klassekampen. Før herligheten begynner er det kunstnerisk innslag fra andreåret på Teaterhøyskolen. De spiller utdrag fra forestillingen «Jungelboken» («det er symbolsk på hvordan det er i politikken», sier Giske til Pressen, og blir møtt med et kollektivt steinansikt).

Inn kommer pelskledde skuespillere og går amok i pressens midte. Det synges og danses lystig, og det hele er absurd og karnevalsk. Apene frastjeler journalistene vesker, notatblokker og kameraer og forsøker å mate Giske med banan. Ordspill på Ap og ape kastes rundt.

Som i karnevalet blir kongen tigger, høyt blir lavt, og Trond Giske sitter plutselig med VG TVs videokamera og filmer vrikkende aper. Klassekampen har havnet i utkanten av flokken, i den verste solsteiken på en stadig klammere barkrakk. Foran oss ser man kun en vegg av pressefolk og får fra vårt synspunkt inntrykk av at de grynter som en apeflokk. Vi prøver iherdig å unngå å lese dette som noe symbolsk.

Vi forstår det ellers slik at Baloo er en bjørn som tar ting som det kommer, og når Mowgli spør hva han har lyst til å gjøre i dag er svaret selvsagt «absolutt ingenting».

Uventet nok er det ingen som spør Trond Giske om dette er arbeidsmoral og verdier han identifiserer seg med, selv om Powerpointpresentasjonen starter med et bilde av en ung kvinne som ligger i grønne enger. Nå skal han vise at han har gjort noe i år.

Giske springløper gjennom Powerpointpresentasjonen med årets og regjeringsperiodens greatest hits. Det går bra med kulturen. Det går strålende, faktisk.

Og det kan man jo vanskelig være uenig i, egentlig. Jeg skulle ønske at jeg kunne være vaktbikkjemedia, og stabburjeger, for det føles mye bedre for selvbildet enn å gi applaus til statsråder. Men jeg har faktisk ikke lyst til å velte Giske. Han er den beste kulturministeren på lenge. Ingen tvil om det, med mindre man er i opposisjon. Og Giske vil ikke flytte departement, sier han.

Bevismaterialet strømmer på: kulturløftet er i rute, sier Giske. Over en milliard mer til kultur har det blitt plass til («et paradigmeskifte innen kultur», sier han, og slutter seg derved til hærskaren av folk som misbruker det begrepet). Storsatsning på lokal kultur i kommunene også.

Utredningene har også kommet på løpende bånd, og står utstilt til høyre for Giske som fargerike, forlokkende produkter. Departementet har utredet kunstnerkår, kunstbyråkratiet, språk, scenekunst, den kulturelle skolesekken, dataspill, stat og kirke, m.m.

Ellers har Giske også fått til en rekke nye praktinstitusjoner som Dansens Hus, Norsk Filminstitutt og Operaen som juvelen i kronen. «300.000 har besøkt det nye bygget», sier statsråden. Og 50.000 har vært innenfor, og ikke bare vandret på taket.

Ellers har det vært økning i litteratursalg, norsk film har en fjerdedel av markedsandelen for første gang, festivalene har 100.000 flere besøkende og går kun sjeldent konkurs, og mangfold har funnet sted.

Høstplanen til Giske blir også ambisiøs. Regjeringen skal utforme politikk på grunnlag av de nevnte utredningene. Nye meldinger skal det også bli: Biblioteksmeldingen skal utrede hva biblioteket skal være i Googles tidsalder, og digitaliseringsmeldingen, 8 år for sein, skal utrede hva resten av landet skal være i Googles tidsalder. Det er også planer om å digitalisere tidligere tiders norsk kultur.

I motsetning til resten av regjeringen skal kulturdepartementet tilsynelatende også ha en nordområdepolitkk som ikke bare består av turisme og vindkraft. Til bilder av sjarker og fiskevær forteller Giske at han nylig har innledet et norsk-russisk kultursamarbeid. Kultur på vintergrønne vidder neste.


(Klassekampen, 03.07.08)

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home